Aktualności

Projekt Ekologiczna Szkoła na finiszu

Siódmoklasiści w marcu zakończyli wstępną część przygotowań do zrealizowania autorskiego… filmu. Od stycznia w lapbookach zbierali informacje, odpowiadali na podchwytliwe pytania nauczycielki. Wreszcie na tej podstawie wyłoniły się temat filmów. Wszystkie one złożą się na kampanię edukacyjną pt. Intensywna produkcja rolna? Co mnie to obchodzi? Ten z kolei dziwny temat to pokłosie uczestnictwa Uczennic i Uczniów …

Święto Palmy Wielkanocnej

Byliśmy w tym roku kolejny raz jedną ze szkół, które wzięły udział w akcji „Wielkanoc z siostrą Mileną”. Zadaniem było skonstruowanie palmy wielkanocnej o maksymalnej wysokości 1 metra z naturalnych materiałów. Takiej, której niestraszny będzie deszcz, możliwy przecież w galerii usytuowanej pod chmurką. Wystawa najpiękniejszych palm wielkanocnych zlokalizowana jest przed Liceum Ogólnokształcącym im. H. Sienkiewicza.

Realizacja zadań innowacyjnych w ramach projektu europejskiego Erasmus + K1

18 marca obchodziliśmy w naszej szkole Światowy Dzień Recyklingu. W ramach programu „ Be Eco-Friendly and Go Green”, uczniowie dowiedzieli się czym są odpady, co to jest recykling, jak ważny jest dla środowiska i wszystkich organizmów żywych oraz co możemy poddać recyklingowi. Wszyscy zapamiętaliśmy, że …

Kolejna degustacja PTAKU

Dziś rozpoczął się Wiosenny Tydzień ogłoszony przez Samorząd Uczniowski. Spółdzielnia Uczniowska PTAKU przygotowała kolejną degustację. Tym razem wrapy były wypełnione pastą jajeczną ze szczypiorkiem i…sałatą rzymską. Ochotnicy, głównie płci męskiej, mieli za zadanie zjedzenie poczęstunku w całości i zaopiniowanie takiej przekąski. Zwrócono nam uwagę, że dobrze, by tortilla była ciepła. …

„Trzymaj formę!” z PTAKU

Przypominamy o „Trzymaj formę!” czyli programie edukacyjnym o zbilansowanym odżywianiu i aktywności. Zbilansowana dieta to ta, która stawia na zdrowe produkty, dostarczające organizmowi składników niezbędnych do prawidłowego wzrostu i funkcjonowania. Nadchodzi wiosna, na naszym talerzu powinno się robić coraz bardziej kolorowo. Społdzielnia Uczniowska PTAKU przeprowadziła w piątek (15. marca) degustację wiosennych wrapów. Pełnoziarniste tortille wypełniały: …

Skip to content