|

Odmierzanie ziarnem kakaowca

Zbliżają się święta, a my odmierzamy czas przy pomocy kakao. Było już klasyczne na mleku krowim, było też przygotowane na mleku kokosowym. Dziś podobno dzień pierników i kakao, więc można było wybrać, która baza bardziej pijącemu odpowiada.
Uczestniczymy w programie „Dieta przyjazna planecie”, stąd pomysł na serwowanie kakao przygotowanego na różnych mlekach roślinnych. Kolejne – czekoladowe mleko ryżowe będzie się starało podbić serca pijących już we czwartek.
Dodatkowo kakao do własnego bidonu kosztuje mniej niż takie w szklance. Spółdzielnia Uczniowska PTAKU uczestniczy bowiem niezmiennie w akcji Polskiego Stowarzyszenia ZERO WASTE, która jest zatytułowana „z własnym kubkiem”, a u nas z własnym bidonem. Mniejsza cena kakao do własnego opakowania wynika z tego, że nie trzeba zużywać prądu w sklepiku do wyparzania naczyń po myciu.

filiżanki z kakao i pierniczek
z piernikiem na talerzyku kakao kokosowe, po prawej kakao przygotowane na mleku krowim