Spółdzielnia Uczniowska PTAKU rozpoczyna nowy cykl działań projektowych. Przystąpiliśmy, jako jedna z pięciu szkół w Polsce, do projektu WWF „Dieta przyjazna planecie”. To co wybieramy do jedzenia ma wpływ nie tylko na nasze zdrowie, ale i na cały otaczający nas świat. Dlatego ze sprzedaży w szkołach wycofano niezdrowe przekąski takie jak chipsy, batoniki, czy napoje gazowane. Szkodziły zdrowiu Uczniów, a na przykład ich opakowania stanowiły problem dla środowiska.
Podczas zajęć w ramach projektu „Ekologiczna szkoła” liczyliśmy koszt środowiskowy szkolnych obiadów. To co przywożone z daleka (na przykład mandarynki, banany) ma choćby większy koszt transportu niż rosnące lokalnie jabłka. Okazało się także, że młodzież, choć nie wyobraża sobie rezygnacji z mięsnych posiłków, chętnie sprawdzi propozycje roślinne będące zamiennikami mięsa.
I tu właśnie miejsce na działania Spółdzielni Uczniowskiej PTAKU. Będziemy promować posiłki z owocami i warzywami, nawet tymi… zielonymi – jak szpinak i brokuły. Postaramy się wywiązać z tego zadania przy okazji kiermaszów, festynów, imprez szkolnych i nie tylko.

Skip to content