Uczymy się programować z naszymi rówieśnikami z Włoch, Turcji i Hiszpanii
W poniedziałek rozpoczęliśmy tygodniową wspólną naukę programowania. Poznajemy różne aplikacje takie jak Scratch.
W ramach realizacji zadań projektowych uczennice Iga Surlej i Amelka Trójczak pod opieką koordynatora projektu p. Grażyny Markowskiej oraz dyrektorki szkoły p. Beaty Zemły zorganizowały stoisko z wyrobami polskimi.
Zaprezentowałyśmy naszym partnerom produkty regionalne takie jak: bigos, pierogi, knedle, kabanosy i kiełbasę krakowską oraz produkty cukiernicze miodownik, pierniczki toruńskie, krówki, a także inne łakocie. Każda ze szkół partnerskich przygotowała produkty charakterystyczne dla swojego regionu. A później odbyła się degustacja.
Nasz projekt rozwija umiejętności przedsiębiorcze wśród naszych uczniów dlatego też udaliśmy się do winnicy w celu poznania tajników produkcji wina. Sycylia słynie z tej produkcji, która przynosi duże dochody całej wyspie.
Następnie udaliśmy się do muzeum anchois, gdzie uczniowie poznali historię i życie sycylijskich rybaków. Dzień pełen wrażeń i atrakcji zakończyliśmy późnym wieczorem, rodzinny goszczące nasze uczennice czekały już na nie.
aut. G. Markowska