Uczymy się programować z naszymi rówieśnikami z Włoch, Turcji i Hiszpanii

W poniedziałek rozpoczęliśmy tygodniową wspólną naukę programowania. Poznajemy różne aplikacje takie jak Scratch.

W ramach realizacji zadań projektowych uczennice Iga Surlej i Amelka Trójczak pod opieką koordynatora projektu p. Grażyny Markowskiej oraz dyrektorki szkoły p. Beaty Zemły zorganizowały stoisko z wyrobami polskimi.

Zaprezentowałyśmy naszym partnerom produkty regionalne takie jak: bigos, pierogi, knedle, kabanosy i kiełbasę krakowską oraz produkty cukiernicze miodownik, pierniczki toruńskie, krówki, a także inne łakocie. Każda ze szkół partnerskich przygotowała produkty charakterystyczne dla swojego regionu. A później odbyła się degustacja.


Nasz projekt rozwija umiejętności przedsiębiorcze wśród naszych uczniów dlatego też udaliśmy się do winnicy w celu poznania tajników produkcji wina. Sycylia słynie z tej produkcji, która przynosi duże dochody całej wyspie.

Następnie udaliśmy się do muzeum anchois, gdzie uczniowie poznali historię i życie sycylijskich rybaków. Dzień pełen wrażeń i atrakcji zakończyliśmy późnym wieczorem, rodzinny goszczące nasze uczennice czekały już na nie.


aut. G. Markowska

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top